فعالیت سامانه طرح ملی حفظ عمومی قرآن آغاز شد
کد خبر: 4050325
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۳

فعالیت سامانه طرح ملی حفظ عمومی قرآن آغاز شد

دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در مراسم آغاز به کار سامانه طرح ملی حفظ عمومی قرآن ضمن تاکید بر ایجاد گفتمان و فرهنگسازی برای توسعه فرهنگ وقف قرآنی گفت: زیرساخت تمام کار‌های ما باید این باشد که بتوانیم پشتیبانی‌های قرآنی را در حوزه وقف توسعه دهیم.

به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم آغاز به کار سامانه طرح ملی حفظ عمومی قرآن کریم شب گذشته ۲۸ فروردین‌ماه با حضور حجج اسلام حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مهدی اخوان‌صباغ، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، همچنین حمید مجیدی‌مهر، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف، محمدمهدی بحرالعلوم، معاون آموزش مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف، حسین تقی‌پور، سرپرست معاونت آموزش و سنجش سازمان دارالقرآن و دیگر اعضای ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن در محل سازمان دارالقرآن برگزار شد.

در اطلاع‌رسانی اولیه سازمان دارالقرآن الکریم مقرر بود این سامانه طی این مراسم رونمایی شود و در ابتدای جلسه نیز به این موضوع تاکید شد، ولی پس از تشکیل جلسه و حضور اعضا چنین اتفاقی رخ نداد و طی این جلسه تنها به معرفی نقاط قوت و ضعف سامانه پرداخته و مقرر شد در زمان دیگری و بعد از پیاده شدن نظرات اعضای جلسه، این سامانه به صورت رسمی رونمایی شود.

دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی از مجموعه فعالیت‌های انجام شده برای راه‌اندازی این سامانه گفت: شایسته بود تا پیش از این‌ها این سامانه راه‌اندازی می‌شد. طرح ملی حفظ قرآن کریم در سال ۱۳۹۵ تصویب شد و امروز بالغ بر شش سال از تصویب این طرح می‌گذرد. در این طرح ملی همه چیز پیش‌بینی شده و یکی از الزامات این طرح راه‌اندازی این سامانه بود.

دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: زمانی که این سند را خدمت مقام معظم رهبری ارائه دادیم ایشان فرمودند که این کار‌ها خوب است، اما چه مقدار حافظ قرآن تربیت کرده‌اید؟

وی با تاکید بر اینکه باید کاری کنیم که سند راهبردی حفظ قرآن در جامعه شناسانده شود گفت: همانطور که امروز به وقف قرآنی تاکید می‌شود که یک کار بسیار بزرگی است، زیرساخت تمام کار‌های ما باید این باشد که بتوانیم پشتیبانی‌های قرآنی را در حوزه وقف توسعه دهیم. امروز وقف برای قرآن در کشور بسیار کم است در حالی که برای سایر موارد موقوفات و وقف‌های زیادی داریم؛ لذا مرکز قرآنی اوقاف به مقداری که می‌تواند باید در حوزه ایجاد گفتمان جامع و فرهنگسازی برای توسعه فرهنگ قرآنی تلاش کند تا به همان میزان کشور در حوزه قرآنی ارتقا پیدا کند.

ضرورت پرورش واقف قرآنی

دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با تاکید بر ضرورت پرورش واقف قرآنی و وقف مشارکتی در حوزه قرآن گفت: ضرورت دارد تا یک کار چندجانبه در این حوزه صورت بگیرد. بحث مهمتر از این جریان اهداف حفظ قرآن کریم است که شامل افزایش ایمان، شناخت، انس و عمل به قرآن کریم است که باید اثبات کنیم تا کنون در مورد حفاظی که تربیت شده‌اند کدام یک از این اهداف اجرا و عملیاتی شده است؟ لذا باید فرایندی طی شود که بعداز تربیت حافظ، صحیح‌خوانی قرآن کریم همراه با درک اجمالی و همراه با افزایش ایمان، شناخت، انس و عمل به قرآن محقق شود.

محمدی تاکید کرد: نباید در این جریان دچار غفلت شویم که صرف به ذهن سپردن حتی بدون درک معنی برای ما موضوعیت پیدا کند یا اینکه این دو باشد، اما فاقد ارزش ایمان و شناخت شود؛ بنابر این ما ضمن اینکه ساختارمند کردن جریان حفظ را مهم می‌دانیم به اهداف هم باید توجه کنیم و از آن‌ها غفلت نکنیم.

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام اخوان‌صباغ با اشاره به اینکه طی توافق اعضای ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن مقرر شد تا برای بحث حفظ عمومی قرآن تسهیلاتی را قائل شویم که این تسهیل در مورد حفظ تخصصی قرآن کریم الزاما وجود ندارد گفت: بر این اساس مقرر شد تا هر کسی که در کشور ما حافظ است و تلاش کرده است که حفظ قرآن را انجام دهد برای دریافت یک مدرک عمومی به جهت اثبات میزان محفوظات، آن هم به بهترین و آرام‌ترین روش که استاندارد‌های آزمون‌های حفظ را هم رعایت کرده باشد آیین‌نامه حفظ عمومی دریافت کند.

رییس سازمان دارالقرآن تصریح کرد: باتوجه به حمایت‌های انجام شده، این ظرفیت به خوبی پیش رفت و ما نیز در سازمان دارالقرآن قرارگاهی را ایجاد کردیم تا این ظرفیت محقق شود؛ لذا از ایجاد سامانه تا تشکیل کمیته‌های فنی استان‌ها و ایجاد دبیرخانه در این خصوص و همچنین توجیه دستگاه‌های فراتر از موسسات مانند آموزش و پرورش، بسیج، سپاه، ارتش و حوزه‌های علمیه که دستگاه‌ها و نهاد‌هایی هستند که فراتر از مؤسسات قرآنی برای خودشان مخاطب تعریف شده دارند، اقداماتی صورت گرفت.

اخوان صباغ اظهار کرد: بر این اساس مقرر شد تا سامانه‌ای جامع تعریف شود تا همه نهاد‌ها و دستگاه‌ها را ذیل خود پوشش دهد. بر این اساس دیگر نهاد‌ها و دستگاه‌های مختلف با توجه به پذیرش اعضای ستاد راهبری حفظ، نمی‌توانند اقدام به اعطای مدرک کنند و همگی از طریق یک دستگاه و سامانه انجام می‌پذیرد.

وی با اشاره به اینکه اعتبار این فرایند برای تک تک نهاد‌ها و دستگاه‌ها خواهد بود، گفت: ما تنوع برگزاری امتحان و زمان اجرای امتحان را در این طرح لحاظ کرده‌ایم. افراد بعد از ثبت نام در این سامانه یک روز را برای آزمون مشخص می‌کنند. حتی می‌توان روز آزمون خود را با هماهنگی مؤسسه مشخص شده انتخاب کنند.

رییس سازمان دارالقرآن بیان کرد: نکته اصلی در این طرح نظارت دقیق در فرایند اجرا است. براورد ما این است که طی ماه‌های اولیه این طرح چیزی بالغ بر یکصد هزار نفر در این سامانه ثبت نام و اقدام به دریافت مدرک کنند. در این میان نکته مبهمی وجود دارد و آن این است که این آزمون، مدرک و اطلاعاتی که در این سامانه انجام می‌شود همگی منوط به تسهیلی است که به حافظ خواهیم داد و لذا مقرر شد جزئیات تسهیلاتی که به حافظان قرآن کریم ارائه خواهیم داد مشخص و بررسی شود.

تسهیلات آنچنانی به حافظان قرآن داده نمی‌شود

اخوان صباغ تصریح کرد: تسهیلات آنچنانی به حافظان قرآن کریم در کشور ما داده نمی‌شود و برخی از تسهیلات موجود هم آنقدر پراکنده هستند که خیلی از حافظان قرآن آن‌ها را تسهیل نمیدانند. در آزمون حفظ تخصصی قرآن کریم مدرک آزمون معادل مدرک دانشگاهی است و با یک آزمون جزئی می‌توان این مدرک را دریافت کنند، اما در آزمون حفظ عمومی این مدرک تنها برای معرفی و مشخص شدن فرد به عنوان حافظ قرآن کریم است.

وی گفت: اگر ما نظام ارزشگذاری را در کشور به این سمت ببریم که حافظ قرآن دارای ارزش و اعتبار شود و اولویت‌هایی در فرایند‌های مختلف از استخدام گرفته تا سایر خدمات را برایشان عملیاتی و اجرایی کنیم به نظر می‌رسد که از این ظرفیت می‌توان به خوبی استفاده کرد.

حمید مجیدی‌مهر، رییس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف نیز طی این نشست به ضرورت راستی‌آزمایی در اجرای طرح و آزمون حفظ قرآن کریم پرداخت و گفت: راستی‌آزمایی در این عرصه یکی از ضروریات مهمی است که نباید از آن غافل شد. در تحقق این فرایند باید همه نهاد‌های متولی حمایت خودشان را اعلام و انجام دهند.

محمدمهدی بحرالعلوم، معاون آموزش مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف با بیان اینکه راه‌اندازی این سامانه یکی از اقدامات بسیار خوب ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن است گفت: این سامانه با جدیت و جهاد دوستان سازمان دارالقرآن الکریم به سرانجام رسید و امیدواریم در مرحله اجرای طرح هم موفق باشند.

صدور فرایند گواهینامه حفظ عمومی قرآن تغییر کرد

وی افزود: ضروری است تا شروع ثبت نام در این طرح را به همه دستگاه‌هایی که امکان برگزاری دارند، ابلاغ شود. البته اصل طرح ابلاغ شده است، اما آغاز فرایند اجرایی این کار هنوز ابلاغ نشده و ضرورت دارد تا اعلام کنیم از این پس صدور فرایند گواهینامه حفظ عمومی قرآن تغییر کرده است.

معاون آموزش مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف ادامه داد: امروز دستگاه‌های مختلفی آزمون حفظ قرآن را برگزار و طی آن هم مدرک صادر می‌کنند و لذا ضروری است که همه در جریان راه‌اندازی و شروع این سامانه قرار بگیرند و بدانند که از این پس تمام مدارک تخصصی حفظ قرآن تنها از طریق سازمان دارالقرآن تبلیغات اسلامی انجام می‌شود.

حسین تقی‌پور، سرپرست معاونت آموزش و سنجش سازمان دارالقرآن با بیان اینکه طرح ملی حفظ عمومی قرآن یکی از طرح‌هایی است که از سوی ستاد ملی راهبری حفظ قرآن جهت اجرا به سازمان دارالقرآن الکریم محول شده است گفت: به محض دریافت این طرح، برنامه‌ریزی‌های لازم از سوی سازمان دارالقرآن الکریم صورت گرفت و در این راستا، سامانه مجازی طرح ملی حفظ عمومی قرآن نیز طراحی و راه‌اندازی شد.

وی با اشاره به اینکه در این سامانه اطلاعات قرآن‌آموزان، مربیان، مدرسان و ممتحنین مجاز حفظ قرآن کریم بارگذاری شده است، افزود: از این پس حافظان علاقه‌مند می‌توانند با ورود به این سامانه نسبت به شرکت در آزمون‌های طراحی شده حفظ عمومی قرآن کریم از یک جزء تا کل مشارکت داشته و پس از قبولی، مدرک حفظ عمومی قرآن را دریافت کنند.

سرپرست معاونت آموزش و سنجش سازمان دارالقرآن با بیان اینکه آزمون هفدهمین دوره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن اردیبهشت‌ماه سال جاری برپا می‌شود، ادامه داد: حافظان قرآن کریم از یک جزء تا حفظ کل می‌توانند در این طرح شرکت و پس از انجام آزمون در مراکز مجاز و قبولی، مدرک مربوطه را دریافت کنند.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون نیز دو طرح حفظ تخصصی و حفظ عمومی به صورت ملی جهت دریافت مدرک حفظ قرآن برگزار می‌شود و حافظان قرآن کریم می‌توانند با دارا بودن هر میزان که از حفظ قرآن، محفوظات خود را در بوته ارزیابی گذاشته و پس از ثبت‌نام در این سامانه و قبولی، گواهینامه مربوطه را از سوی ۴۶۰ مؤسسه و ۱۸۰ خانه قرآن کریم اعلام شده دریافت کنند.

سامانه آزمون‌های ارزیابی و اعطای مدارک حفظ عمومی به حافظان قرآن کریم به نشانی https://hefz.telavat.ir/Guest/ است.

انتهای پیام
captcha