بزرگ‌ترین تبلیغ برای اسلام؛ معرفی شخصیت پیامبر اکرم(ص)
کد خبر: 4007258
تاریخ انتشار : ۰۲ آبان ۱۴۰۰ - ۰۰:۱۸

بزرگ‌ترین تبلیغ برای اسلام؛ معرفی شخصیت پیامبر اکرم(ص)

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بوعلی تأکید کرد: از گذشته تاکنون بزرگ‌ترین تبلیغ برای اسلام معرفی شخصیت پیامبر(ص) بوده است، شخصیت عظیمی که قرآن ایشان را با اوصافی همچون «الگو و سرمشق نیکو»، «رحمتی برای همه جهانیان»، «دارای اخلاق سترگ»، «دلسوز مردم» و «مهربان و قاطع» یاد کرده است.

بزرگ‌ترین تبلیغ برای اسلام؛ معرفی شخصیت پیامبر اکرم(ص)حسن سجادی‌پور، عضو هیئت‌علمی دانشگاه بوعلی‌سینا در گفت‌وگو با ایکنا از همدان، اظهار کرد: معرفی شخصیت پیامبر، کاری بس سترگ و نیازمند تلاش بی‌وقفه علمی و عملی در ابعاد مختلف است.

وی با بیان اینکه در این راستا تولید محتواهای متنوع برای ذائقه‌های مختلف امری ضروری است، افزود: امروزه از نقش رسانه در معرفی شخصیت جامع رسول رحمت و حکمت نباید غفلت کرد، دسترسی سریع به مخاطبان فراوان در سطح جهان، فرصت بی‌نظیری است که شاید در هیچ دوره تاریخی وجود نداشته است و این به هنر و توانایی ما بستگی دارد که تا چه اندازه بتوانیم آن‌ها را در این بازار مکاره ضد فرهنگ‌ها، با خود همراه کنیم و فطرت کمال‌جو و حقیقت‌طلب آن‌ها را با بیان فضایل نبی اکرم(ص) مورد خطاب قرار دهیم.

این استاد دانشگاه یادآور شد: در این راه باید با سه مؤلفه دانایی، هنر و اخلاص راه پیمود و به امداد الهی امیدوار بود.

سجادی‌پور در ادامه به بیان برخی از ویژگی‌های آن حضرت اشاره کرد و گفت: ما انسان‌ها که در محدودیت‌های مختلفی در این عالم زیست می‌کنیم، هرگز نخواهیم توانست از شخصیتی که به‌حق، شمع جمع آفرینش است سخنی درخور بگوییم و به خیال خام خود، حق مطلب را درباره او ادا کنیم.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بوعلی با اشاره به اینکه بهترین راه برای شناخت نسبی آن حضرت، مطالعه سیره و زندگی ایشان با اتکا به روایات اهل‌بیت(ع) است، افزود: برای قرارگرفتن در شعاع نورانیت و بهره‌گیری معنوی از حضور ایشان باید از سطح دانستن صرف عبور کرد و با تأمل و تفکر در سخنان، سیره و سپس پیروی عملی، به ایشان نزدیک شد.

سجادی‌پور با تأکید بر اینکه بی‌شک نیروی پیشران در این مسیر، عنصر کلیدی مودت و اقتدا به اهل‌بیت(ع) است، افزود: چنانکه از زبان ایشان در قرآن می‌خوانیم « لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَىٰ ۗ از شما [در برابر ابلاغ رسالتم] هیچ پاداشی جز مودّت نزدیکان را [که بنابر روایات بسیار اهل بیت ـ علیهم السلام ـ هستند] را نمی خواهم » (شوری / 23) و حدیث ثقلین به زیبایی بر این آیه گواهی می‌دهد.

اوصاف پیامبر مهربانی در قرآن

وی با بیان اینکه قرآن کریم از پیامبر مکرم با تعبیر رحمة للعالمین یاد کرده است، توضیح داد: اکنون بشریت بیش از هر زمان دیگر نیازمند بازخوانی زندگی و سجایای برجسته پیامبر رحمت(ص) است. بی‌تردید اگر نیکویی‌های او و رفتارهای لطیف و شگفت انگیزش، بازخوانی شود، همگان به حکم فطرت مشتاق او خواهند شد و در برابر خصال نیکو و دعوت عرشی‌اش سر تعظیم و تسلیم فرو خواهند آورد.

سجادی‌پور با اشاره به اینکه بسیاری از شاعران در مدح و ثنای حصرت محمد(ص) شعر سروده‌اند، اظهار کرد: از سعدی شیرین‌سخن بشنویم که چه زیبا او را وصف کرده است «بلغ العلی بکماله، کشف الدجی بجماله، حسنت جمیع خصاله، صلّوا علیه و آله».

وی در بخش دیگری از سخنانش به آیات قرآن که درباره پیامبر نازل شده است اشاره کرد و گفت: خداوند بزرگ در قرآن کریم، از رسول مهربانی‌ها با اوصافی همچون «الگو و سرمشق نیکو» (احزاب / 21)، «رحمتی برای همه جهانیان» (انبیاء / 1)، «دارای اخلاق سترگ» (قلم / 4)، «دلسوز مردم» (توبه / 128) و «مهربان و قاطع» (فتح / 29) یاد کرده است.

اوصاف پیامبر در کلام امام علی(ع)

این عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی‎سینا ادامه داد: همچنین امیرمؤمنان علی(ع) در نهج‌البلاغه، آن حضرت را با ویژگی‌هایی مانند امانت‌داری (خطبه 26 و 106)، استقامت و پایداری (خطبه 72 و 116) و شجاعت و فداکاری (نامه 9) ستوده است.

وی با تأکید بر اینکه شناخت احوالات درونی آن سرور کائنات که در مقام «قاب قوسین أو أدنی» نشسته و زبان به مقال «لی مع الله حالات لا یسعه ملک مقرب و لا نبی مرسل» گشوده، برای بشر میسور نیست، اظهار کرد: تنها او را می‌توان از حالات بیرونی و افعال این جهانی‌اش شناخت. در روایات و کتاب‌های سیره، گزارش‌های جذابی از رفتارهای خردمندانه و لطیف آن حضرت نقل شده است.

سجادی ادامه داد: خور و خواب نیکو، رفت‌وآمد به شکوه، نگاه زیبا، ادب، خشم و شادمانی به جا و شکیبایی خیره‌کننده او از یک‌سو و عدالت ورزی، کارآمدی، کیفیت مداری، تشویق به کار و نظم و وفای به عهدش، همه و همه تابلوهای چشم‌نوازی از سیمای اخلاقی آن امین آفرینش است.

پیامبر اکرم(ص) هیچ‌گاه به‌تندی به کسی نگاه نمی‌کرد

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بوعلی به گزیده‌ای از اوصاف زیبای او را که برگرفته از کتاب «همنام گل‌های بهاری» است، گفت: پیامبر حتی‌الامکان تنها غذا نمی‌خوردند و اگر به هر دلیلی نمی‌خواستند غذایی را بخورند، از آن عیب‌جویی نمی‌کردند، و می‌فرمودند «دل‌هایتان را با زیاد خوردن و زیاد نوشیدن نمیرانید؛ دل‌ها همانند کشتزاران‌اند که هرگاه آب بسیار شود، می‌میرند.» هرگاه سخن می‌گفتند، تبسم بر لب داشتند. هیچ‌گاه به‌تندی به کسی نگاه نمی‌کردند، درباره حفظ امانت می‌فرمودند «شخصی که در دنیا به امانت خیانت کند و آن را به صاحبش باز پس ندهد و بعد بمیرد، بر دین من نمرده است.»

وی در ادامه گفت: ایشان هرگز به خاطر خود از کسی انتقام نگرفتند. می‌فرمود «از مسلمان بودن کسی در شگفت نشوید تا ژرفای عقلش را دریابید»؛ و نیز می‌فرمود «بهترین مردمان کسی است که هنگام انجام کاری، همه کوشش خود را به کار گیرد.» زیبا و شمرده سخن می‌گفت، چنانکه شنونده می‌توانست واژگانش را بشمارد، مردی نزدش آمد و از او پندی خواست، در یکی از اندرزهایش به او فرمود «با دوستت با سیمایی گشاده روبرو شو.»

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بوعلی یادآور شد: پیامبر(ص) خوارترین مردم را کسی می‌دانستند که مردم را خوار شمارد. احترام همسایه را همانند احترام مادر می‌دانستند. وعده دادن را مانند بدهی به حساب می‌آوردند و می‌فرمودند «وای بر آن‌که وعده دهد و تخلف کند.» خانواده‌دوست بودند و می‌فرمودند «وقتی مرد به همسرش و همسرش به او می‌نگرد، پروردگار مهربانانه به آنان می‌نگرد.»

وی در پایان گفت: خوشبختانه در روزگار ما نویسندگان چیره‌دست و خوش‌اقبالی با قلم جذاب خود اقدام به بازنویسی زندگی و احوالات آن حضرت کرده‌اند. ازاین‌رو مطالعه دو کتاب خواندنی «آنک آن یتیم نظر کرده»، اثر دکتر محمدرضا سرشار و نیز «همنام گل‌های بهاری» اثر جناب حجت‌الاسلام حسین سیدی را به همگان به‌ویژه جوانان عزیز پیشنهاد می‌کنم.

انتهای پیام
captcha