کد خبر: 3933371
تاریخ انتشار : ۱۵ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۸
مجیدی:

اسلام هراسی یا ترس از قدرت مسلمانان / گفت‌وگو راه عملی برای پایان منازعات است

نماینده سابق ایران در یونسکو با بیان اینکه اسلام‌هراسی به عنوان یکی از موانع مهم بر سر راه تقریب و گفت‌وگو به شمار می‌آید، گفت: امروز بشر به این نتیجه رسیده که اگر گفت‌وگو بر روابط انسانی حاکم شود، می‌‌توان از اختلافات جلوگیری کرد و نگاهی نزدیک‌تر به معضلات جهانی داشت زیرا گفت‌وگو یکی از ابعاد مهم زندگی انسان است و می‌توان آن را نوعی از تعامل میان نیروهای اجتماعی دانست.

گفتگو بین ادیان؛ راه عملی اسلام برای پایان منازعات / ضرورت بررسی علمی پدیده اسلام هراسیمحمدرضا مجیدی، نماینده سابق ایران در یونسکو در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی اظهار کرد: امروزه اسلام هراسی غربی سیاست انکار نشدنی بخشی از تمدن آمریکایی ـ اروپایی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: بسیاری از اندیشمندان و اهل نظر بر این باورند که جنگ و خشونت از آنجا آغاز می‌شود که گفت‌وگو از روابط انسانی رخت برمی‌بندد؛ بنابراین برای استقرار صلح و ثبات نیازمند شناخت موانع و عینیت یافتن گفت‌وگو و فهم متقابل هستیم.

وی افزود: قرن گذشته با جنگ و خشونت همراه بود؛ دو جنگ جهانی ویرانگر، جنگ‌های منطقه‌ای، تنش‌ها و منازعات و سلطه خشونت در سطح جهان و استمرار همان رویکرد در سده حاضر، نمونه‌هایی است که ما را به تلاش و جستجوی راه‌حل‌های پایداری که بشریت را  از این وضعیت نجات دهد رهنمون می‌شود.

نماینده سابق ایران در یونسکو  تصریح کرد: دستیابی به این هدف و خشکاندن ریشه‌های تنش، خشونت و جنگ آرمان مشترک نوع بشر است، دستورات و آموزه‌های پیامبران الهی راه حل عملی به سوی صلح و امنیت را بر پایه عدالت و انسانیت مشخص ساخته است.

مجیدی ادامه داد: یافتن پاسخ برای پرسش‌های دشواری که بشر امروز با آن‌ها مواجه است و دستیابی به راه حل‌های عملی برای چالش‌های موجود با اطاعت از دستورات و آموزه‌های دینی میسر خواهد بود.

وی افزود: امروز بشر به این نتیجه رسیده که اگر گفت‌وگو بر روابط انسانی حاکم شود، می‌‌توان از اختلافات جلوگیری کرد و نگاهی نزدیک تر به مسائل و معضلات جهانی داشت زیرا گفت‌وگو یکی از ابعاد مهم زندگی انسان است و می‌توان آن را نوعی از تعامل میان نیروهای اجتماعی دانست.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: هدف گفت‌وگو، روشن ساختن اختلافات و یافتن راه‌هایی برای نزدیک سازی طرف‌های گفت‌وگو است، با استفاده از گفت‌وگو در میان ادیان و فرهنگ‌های مختلف می‌توان در عین احترام به برخی تفاوت‌ها و اختلافات جزئی به وحدت ارزش‌ها دست یافت.

مجیدی اظهار کرد: همه ادیان الهی دارای ریشه‌ها و ارزش‌های مشترک هستند و بنابراین با تأکید بر این مشترکات و از سوی دیگر احترام به تنوع فرهنگی می‌توانیم به رویکردی برای حل اختلافات از طریق گفت‌وگو دست یابیم.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین موانع تقارب و گفت‌وگو میان فرهنگ‌های مختلف و پیروان ادیان، ایجاد ترس و هراس غیر موجه و بی‌اساس در رابطه با دین است که در جهان امروز ما به خوبی قابل مشاهده است، در این خصوص می‌توان اسلام‌هراسی را به عنوان یکی از موانع مهم بر سر راه تقارب و گفت‌وگو به شمار آورد.

نماینده سابق ایران در یونسکو  تصریح کرد: اسلام‌هراسی در واقع به معنای ایجاد ترس و هراس بی‌پایه و بی‌اساس از اسلام و دامن زدن به دشمنی با این دین الهی و پیروان آن است، اسلام هراسی همچنین به معنای اعمال تبعیض علیه مسلمانان در همه جنبه‌های زندگی اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، تربیتی و غیره است.

مجیدی ادامه داد: بررسی علمی پدیده اسلام هراسی و شناخت ابعاد و زوایای گوناگون آن در یک بستر تاریخی کمک می‌کند تا ساز و کارهای مواجهه با آن نیز دقیق و علمی باشد و از افتادن در دام‌های گوناگونی که در راه پیشرفت جوامع اسلامی پهن شده است، پیشگیری می‌شود.

وی افزود: پدیده اسلام هراسی بی ارتباط با نحوه مواجه تاریخی اسلام و غرب نیست، اسلام هراسی امروز پدیده‌ای است که هراس غیر واقعی و ترس غیرعاقلانه را تولید می‌کند، اما در طرف دیگر این پدیده جریان اسلام ستیزی مشاهده می‌شود که آگاهانه این ترس غیر واقعی را در ذهن و قلب شهروندان غربی تولید می‌کند.

نماینده سابق ایران در یونسکو تصریح کرد: ریشه تفکرات ضد اسلامی در غرب را که در چهره‌های گوناگون اسلام هراسی و اسلام ستیزی نمایان می‌شود باید در گذشته‌های دور به ویژه جنگ‌های صلیبی و دوران توسعه اسلام در اروپا جستجو کرد.

مجیدی ادامه داد: امروزه نیز در اروپا برخی محافل و لابی‌ها تعصبات قدیمی را تقویت می‌کنند و تلاش می‌کنند اسلام را تهدیدی برای هویت و امنیت اروپا معرفی کنند. حضور جامعه نسبتا بزرگ مسلمانان در اروپا که عمدتاً شامل کارگران مهاجر است، به تدریج به افزایش واکنش‌های خصمانه منجر شده است.

وی افزود: آنچه امروز شاهد آن هستیم در استمرار جریان اسلام ستیزی و امواج سلام هراسی است که در دهه گذشته به بهانه‌های گوناگون از جمله حادثه مشکوک یازدهم سپتامبر شاهد تشدید آن بودیم.

نماینده سابق ایران در یونسکو بیان کرد: از طریق گفت‌وگو می‌توان بر اسلام هراسی که در دنیا در حال رواج است، فایق آمد زیرا گفت‌وگو به معنای دستیابی به وحدت با حفظ احترام به اندیشه‌هاست.

انتهای پیام
captcha