پیام اتحاد در سیره نبی اکرم(ص) نهفته است/ فضای مجازی؛ ابزار مناسب اجرای مناسک دینی در دوران کرونا
کد خبر: 3932428
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۰۴

پیام اتحاد در سیره نبی اکرم(ص) نهفته است/ فضای مجازی؛ ابزار مناسب اجرای مناسک دینی در دوران کرونا

مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی و مدیر بنیاد اسلامی کلمبیا امروز شنبه در وبینار منطقه‌ای آمریکای جنوبی- کلمبیا، چگونگی برپایی مناسک دینی در دوران کرونا را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

به گزارش ایکنا؛ فواد موسی، مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی در وبینار منطقه‌ای آمریکای جنوبی - کلمبیا که با موضوع «همکاری‌های اسلامی در مواجهه با بلایا و مصائب» برگزار شد، در پاسخ به این پرسش که دین اسلام چه ظرفیتی برای مواجهه با بحرانی که امروز جهان با آن روبرو است، دارد؟ گفت: مقامات محترم می‌بایست نقشی را که این اقلیت‌ها می‌توانند ایفا کنند، مد نظر قرار دهند، ما دارای ایمان، دکترین و دانش دینی هستیم. اما شکل جامعه‌پذیری ما متفاوت است. برای ارائه راه حل یک مشکل خاص، سبک متفاوتی در غرب داریم. 

وی ادامه داد: این کشورها و مشخصاً آمریکای جنوبی با پذیرش مهاجران جان تازه‌ای گرفته و عامل رشد آنها شده است. از مکزیک گرفته تا شیلی، برزیل، آرژانتین، ونزوئلا و ... این مهاجرت است که به توسعه اقتصادی و نهادی هر یک از کشورها و بازیابی قدرت و احیای دوباره کشورهای ما منجر شده است. بدون تردید بحران‌ها باید از سوی ما به عنوان یک فرصت تلقی شوند، فرصتی برای ایجاد تغییرات و توسعه و این همان نقطه‌ای است که ما می‌خواهیم و می‌بایست بر آن تمرکز کنیم.

مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی تأکید کرد: امروزه، در سال 2020 دانشگاه‌های آمریکایی به این کشورها می‌آیند و به سراغ دانشجویانی می‌روند که در حال آغاز تحصیلات حرفه‌ای خود هستند تا آنها را به کشور خود منتقل کنند. آنها بهترین‌ها و باهوش‌ترین‌ها را می‌برند، حتی با ارائه بورسیه‌های تحصیلی رایگان. اما چرا؟ زیرا آنها به این درک رسیده‌اند که آمدن دانشجویان جدید از دیگر نقاط جهان، به غنای بیشتر یک جامعه و  توسعه اجتماعی آن منجر می‌شود‌.

مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی در مورد بحران‌های اخیر دنیا گفت: برای برون‌رفت از شرایط فعلی، نیازمند تشکیل اتاق فکر به سبک اسلامی، به سبک اندیشه اخلاقی پیامبر اسلام و ائمه (علیهم السلام) هستیم. این راهی جهت گسترش طرز تفکرمان و ارائه آن به عنوان راه حلی برای مشکلات ملت‌ها است. زیرا ما از منظر اقتصادی، اخلاقی، سیاسی، اعتقادی و مذهبی صاحب‌نظر هستیم.

فواد موسی یادآور شد: غنای موجود در اندیشه دیگران فرصتی برای توسعه در برابر انواع بحران‌ها است. امروزه، اندیشه مسلمانان لاتین، مسلمانان کشورهای اسپانیایی زبان، می‌تواند ارایه دهنده رویکردی متفاوت و مدرن در قبال بحرانی باشد که جهان و به خصوص خاورمیانه، جهان عرب و جهان اسلام با آن مواجه است.

وی خاطرنشان کرد: امروز در غرب و آمریکای لاتین و در این کشور، بحران چشمگیری در کلیسا وجود دارد. در جاهایی که مشکلات اقتصادی و سیاسی وجود دارد، کلیسا نظری ندارد. کلیسای کاتولیک با خطاهای شخصیتی، اخلاقی و جنسی بسیاری از مقامات آن، با ارتکاب اعمال منحرف جنسی نسبت به کودکان، کاملاً جایگاه صاحب‌نظر بودن و تأثیرگذاری اجتماعی بر مردم این  کشورها را از دست داده است.

فواد موسی افزود: بحران کلیسا یک فرصت است. حتی بحران اخلاقی موجود در عرصه سیاست از جمله فساد نیز فرصت مهمی را فراهم کرده است. به عنوان مثال، در خصوص بحران اقتصادی، اسلام حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. با وجود این، اندیشه‌های عدم منفعت‌طلبی، عدم انتفاع، عدم فساد اقتصادی در اسلام، فرصت بسیار خوبی برای ارائه اندیشه‌هایمان به چنین جوامعی وجود دارد. بی‌شک راهی وجود دارد برای اینکه بتوانیم از این فرصتی که این جامعه به ما می‌دهد، استفاده کنیم تا بتوانیم افکار خود را مطرح کنیم.

مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی همچنین اظهار کرد: اندیشه اسلامی در مورد صلح، گفتگو، توحید و توسعه اجتماعی می‌تواند به عنوان یک راه ثالثی مطرح شود؛ با نفی بیماری کمونیسم و رفتارهای غیراخلاقی آن و همچنین نفی رفتار جناح راست با این همه فساد و احتکار. اسلام واقعاً جایگاه ثالث کاملاً نمایانی دارد و ما و شما به عنوان مقامات، به عنوان دانشگاهیان، به عنوان رهبران مسلمان وظیفه داریم در توسعه آن بکوشیم، زیرا برای رساندن این اندیشه‌ها به سایر کشورها به عنوان راه حل بحران‌های مختلفی که آنها دارند، افراد مناسبی هستیم.

فواد موسی گفت: من فکر می‌کنم شاید بتوان از یک مدل آمریکایی استفاده کرد که اتاق‌های فکر نامیده می‌شود، اما اتاق‌های فکری که به سبک اسلامی، به سبک اندیشه اخلاقی پیامبر اسلام و ائمه (علیهم السلام) باشد. این راهی جهت گسترش طرز تفکرمان و ارائه آن به عنوان راه حلی برای مشکلات این ملت‌ها است. زیرا ما از منظر اقتصادی، اخلاقی، سیاسی، اعتقادی و مذهبی صاحب‌نظر هستیم.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا اسلام چنین امکانی را دارد؟ نیز پاسخ داد: البته که دارد. اما بدون شک، یک نکته اساسی وجود دارد. یکی از بزرگترین موفقیت‌هایی که در این قسمت از جهان وجود داشته است، ایجاد رسانه‌هایی با افکار متفاوت بوده؛ مانند برخی رسانه‌های موجود از جمله هیسپان‌تی‌وی. اما این نوع رسانه‌های ارتباط جمعی باید برای افزایش اعتبار خود با بهترین رهبران این کشورها مشورت کنند.

مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی در پایان گفت: با ایجاد و توسعه این اتاق‌های فکر با سایر دانشگاهیان می‌توانیم یک راه حل، یک مسیر، یک چراغ راه به این جوامعی ارائه دهیم که تا این حد نیازمند راه چاره در مسائل اقتصادی، اخلاقی و سیاسی و به ویژه نیازمند مسیری زیبا چون راه اهل بیت (علیهم السلام) هستند.

فواد موسی: پیام اتحاد و وحدت در سیره نبی اکرم(ص) نهفته است/ اوروبیو: فضای مجازی ابزار مناسبی برای اجرای مناسک دینی در دوران کرونا است

شیخ عبدالکریم اوروبیو، مدیر بنیاد اسلامی کلمبیا نیز در این وبینار با اشاره به اینکه کنفرانس وحدت اسلامی جریان‌های مختلف فکری در کل جهان اسلام است، اظهار کرد: این پروژه‌ای است که بین مسلمانان و به نحوی بین کل افراد بشر مدارا، هماهنگی و برادری ایجاد می‌کند.

وی در خصوص شرایط جدید به وجود آمده ناشی از شیوع ویروس کرونا گفت: در آغاز شیوع کرونا یک چشم‌انداز ناامیدکننده و حتی می‌توان گفت همراه با ترس وجود داشت. با گذر زمان، جامعه مسلمانان یعنی هم اهل سنت و هم شیعیان میل و نیاز بیشتری به توسل به مسائل معنوی خود احساس کردند. در واقع در این دوران توسل به ایدئولوژی اسلامی خود و از خداوند کمک و پناه خواستن در این شرایط ناامید‌کننده، بسیار مهم و ضروری است.

مدیر بنیاد اسلامی کلمبیا تأکید کرد: از طرف دولت‌های ما، تمام تلاش لازم برای کنترل همه‌گیری صورت پذیرفت. ولی ما به عنوان یک جامعه کوچک یا حتی شاید بتوان گفت ضعیف، در دل یک محیط کاملاً غیر اسلامی، احساس می‌کردیم کمی ایزوله و تنها هستیم. ولی با گذر روزها متوجه شدیم که این ایزوله بودن در شرایط همه‌گیری، این قرنطینه اجباری مانعی برای اتصال قلب‌های ما به یکدیگر و برای اتحاد و اتصال افکار و ایده‌هایمان به شکل مجازی نبود.

اوروبیو یادآور شد: با وجود آشنایی نسبت به اهمیت رسانه‌های مجازی، بیش از پیش به کاربردی بودن این ابزار ارتباطی پی بردیم تا از طریق آنها اعمال اسلامی‌مان از جمله روزه در ماه مقدس رمضان یا مراسم روزهای محرم و همچنین مناسبت‌های مختلف و وفات یا عزای امامان معصوم و اهل بیت علیهم السلام را برگزار کنیم.

وی افزود: به جرئت می‌توانم به شما بگویم که با استفاده از این رسانه‌ها و به لطف خدا و حمایت بی‌قید و شرط برادرانمان در جمهوری اسلامی ایران، جامعه اسلامی ما در اینجا تقویت شد، به خصوص از طریق کانال‌هایی چون Islam al Día از طریق فیسبوک، یوتیوب و بسترهای دیگر توانستند این پیام را در این روزهای بسیار خاص، به خانه‌های ما مسلمانان در کلمبیا برسانند.

مدیر بنیاد اسلامی کلمبیا تصریح کرد: ما به عنوان جامعه مسلمان در ماه رمضان برنامه‌های روزانه قرائت قرآن کریم داشتیم. ساعت 4 عصر یک جلسه داشتیم که به گروهی از برادران، یک کانال اختصاص داده شده بود تا هر کس بخواهد در قرائت قرآن کریم شرکت کند. شب‌ها نیز پس از اینکه هر کس جداگانه در خانه خود افطار می‌کرد، جلسه شبانه داشتیم که در خصوص یک موضوع معنوی مربوط به ماه رمضان یا یک موضوع معنوی کلی در آن خطابه‌ای ایراد می‌شد.

اوروبیو بیان کرد: با ادامه این برنامه دیدیم که برادران بیشتری از شهرهای دیگر نیز ملحق شدند و متوجه شدیم که این برنامه مانعی برای اتصال قلب‌های ما با یکدیگر نیست و حتی برخی برادران که بنا به دلایلی فاصله گرفته بودند، اعمال دینی خود را از طریق فضای مجازی از سر گرفتند.

وی در ادامه گفت: طی این همه‌گیری و مخصوصاً در طول مدت قرنطینه، برای توسعه دینی و معنویت اسلامی در این چهار، پنج ماه که با ماه مبارک رمضان و همچنین ماه محرم مصادف شد، توانستیم کلیه اعمال‌مان را انجام دهیم و همچنین از برنامه‌های تهیه شده در جمهوری اسلامی ایران برای جامعه مسلمان اسپانیایی‌زبان نیز استفاده کردیم.

مدیر بنیاد اسلامی کلمبیا ادامه داد: همیشه به موقع آماده دیدن و شنیدن این برنامه‌ها بودیم تا هر روز در خانه‌هایمان از طریق این برنامه‌ها به غنای معنوی بیشتر برسیم. برادران، در واقع مشاهده کردیم که آنچه ما به عنوان گرفتاری و مشکل و به عنوان شر برای بشر می‌شناسیم، هیچ‌گاه کاملاً جدا از خیر و فایده نیست. همانطور که قرآن کریم می‌فرماید «قطعا در مشکل و سختی آسانی هست، قطعا در سختی آسانی هست».

اوروبیو خاطرنشان کرد: در میانه همه‌گیری، قرنطینه، بیماری و مرگ، درک کردیم که تنها ملجأ و پناه انسان، خدای قادر متعال و کتاب مقدسش، پیامبر اسلام و خاندان پاکش هستند و این یک تجربه بزرگ بود که توانستیم به عنوان جامعه مسلمان شیعه، اینجا در میانه این همه‌گیری آن را درک کنیم و مطمئنم که سایر برادران در مراکز مختلف نیز همینطور بوده‌اند. زیرا در این فعالیت‌ها همیشه با مراکز مختلف اسلامی شیعی در کل کلمبیا در ارتباط بودیم.

وی در پایان گفت: امیدوارم تجربه‌ای که در ایام همه‌گیری کسب کردیم، تجربه‌ای باشد که کمک کند با انرژی مضاعف به مساجد بازگردیم و به ویژه شاکر خداوند قادر متعال باشیم، به خاطر فرصتی که تا به امروز در اختیار ما قرار داده است تا ذکر نام او را بگوییم و ارزش‌های مورد رضای خدا، از جمله برادری، احترام و مدارا بین انسانها را ترویج دهیم و این اقدام را نه فقط بین مسلمانان، بلکه بین مذاهب مختلف اسلامی اعم از شیعه و سنی و برادران سایر مذاهب و ادیان به انجام برسانیم.

انتهای پیام
captcha