فریبا کاهنی، کارشناس ثبت میراث معنوی و مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسانجنوبی در گفتوگو با ایکنا از خراسانجنوبی در مورد آیین عزاداری شهادت امام رضا(ع) در خراسانجنوبی که ثبت ملی شده، اظهار کرد: آئین پخت آش نذری غلور در خراسانجنوبی به عنوان آئین خاص و یکی از میراثهای معنوی این استان به شمار میرود.
وی افزود: لور نوعی آش محلی است که معمولاً در بیرجند و بیشتر در ایام ماه محرم به ویژه اربعین حسینی توسط مردم متدین این دیار انجام میگیرد. مراسم پخت غلور معمولاً در حسینیه ها، مساجد و برخی منازل در روی دیگ های بزرگ با همکاری هیأت امنا و دستهجات عزاداری انجام وسپس بین مردم توزیع میشود.
کاهنی با بیان اینکه ذکر دعا و زمزمه صلوات چاشنی معنوی این مراسم مذهبی اجتماعی است و مردم خراسان جنوبی این غذا را متبرک و جهت شفای بیماران مؤثر میشمارند، تصریح کرد: غلور بیشتر در بیرجند و برخی از روستاهای استان پخت میضود و هریک از شهرستانهای خراسانجنوبی پخت یک غذای محلی دیگر را در ایام محرم اجرا میکنند.
وی اظهار کرد: موارد مشابهی از مراسم پخت غلور در استان های دیگر نیز مشاهده میشود به عنوان مثال در مشهدمقدس مراسم پخت شله مشهدی و آش لخشک در گناباد از این دست است. بلغور گندم را از شب قبل شسته و در آب خیس میکنندو حبوبات خیس کرده را به ترتیب نخود و لوبیا و بعد در آخر عدس با مقداری آب و پیاز داغ میپزند. سپس بلغور را اضافه و در این حال مرتب به هم می زنند و حبههای سیر خرد شده و روغن و گوشت پخته و ریش شده را اضافه کرده و اجازه داد تاغلور جا بیفتد و به هنگام سرو، سیرداغ و فلفل را اضافه میکنند.
کارشناس ثبت میراث معنوی و مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسانجنوبی یادآور شد: مهارت پخت آش غلور که بیشتر در بین خراسانجنوبیها در ایام شهادت امام رضا(ع) انجام میگیرد، به شماره 814 بهمن سال 91 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
انتهای پیام