به گزارش ایکنا از خراسانجنوبی، درمیان یکی از شهرهای استان خراسانجنوبی و در شرق آن بوده و یافتههای باستان شناسان نشان از قدمت کهن این شهر دارد. آثار تاریخی مانند قلعه فورگ درمیان از جاذبههای معروف و دیدنی آن است که گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
این شهر علاوه بر دارا بودن آثار تاریخی، مردمانی دارد که با وجود تفاوت مذهب در کنار یکدیگر با صلح زندگی میکنند و این ویژگی ممتاز درمیان است.
روستای فورگ از توابع شهرستان درمیان در نزدیکی بیرجند در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر اسدیه استان خراسانجنوبی قرار دارد؛ قلعه تاریخی و مشهور فورگ به همراه جاذبههای طبیعی روستا آن را به روستای پر رونق گردشگری تبدیل کرده است.
روستای فورگ در دامنه کوه مومن آباد قرار گرفته است که دارای آب وهوای کوهستانی است؛ شغل اکثر مردم این منطقه کشاورزی و باغداری و دامداری بوده؛ زرشک مهم ترین محصول تولیدی این منطقه بوده و از جاذبههای مهم این روستا میتوان قلعه فورگ و مسجد چوبی که وسط روستا قرار گرفته اشاره کرد.
قلعه تاریخی فورگ
ساخت این بنا با توجه به اسناد موجود در کتاب دیوان لامع نوشته محمدرفیع بن عبدالکریم درمیانی در سال ۱۱۶۰ ه.ق در زمان حکومت نادر شاه افشار به وسیله میرزا بقاخان که از طرف نادر شاه به عنوان حاکم منطقه تعیین شده بود شروع و پس از وی توسط پسرش میرزا رفیع خان به پایان رسید. این قلعه دارای پلان نامنظم بوده که مهمترین عامل شکل دهنده قلعه شکل خاص کوه و توپوگرافی آن است.
قلعه تاریخی مسک
قلعه تاریخی مسک در شهرستان درمیان، در روستای مسک واقع شده است. این بنا از پلان های چهارضلعی تشکیل شده و همچنین شامل ۹ برج و یک دروازه ورودی می باشد. معماری بکار رفته در ساخت این قلعه نیز گویای قدمت بسیار بالای آن بوده که متعلق به دوره صفوی است. در اطراف دروازه ورودی قلعه که در ضلع جنوبی آن بنا شده، تعداد ۲ برج استوانه ای شکل وجود دارد. این قلعه تاریخی با گذشت زمان دستخوش تغییرات زیست محیطی شده، ولی هنوز زیبایی آثارش پابرجاست. آثاری چون طاقها، درگاهها، بخاریهای دیواری، اتاقها و دالانها که هنوز تا حدودی قابل تشخیص است.
مسجد جامع هندوالان
مسجد جامع هندوالان مربوط به دوره تیموریان است و در استان خراسانجنوبی، شهرستان درمیان، روستای هندوالان واقع شده است.
این مسجد با شکوهترین بنای تاریخی، مذهبی و از جاذبه های گردشگری درمیان است. مهمترین عناصر معماری آن سر در ورودی، صحن، گنبد خانه، شبستان ستون دار و محراب است. گنبد خانه مرکزی با استفاده از فیلپوشها و با مهارت بر روی فضای چهار ضلعی قرار گرفته است. شبستان ستوندار در دو طرف گنبدخانه واقع شده و به وسیله طاق و تویزه به شیوه چهار ترک اجرا شده است.
بنا از نظر تزیینات آجری بسیار متنوع بوده و این تریینات شامل: فیلپوشها، گوشوارهها، قابهای گچی، رسمیبندی محرابها و نحوه آجرچینی گنبدها است. این اثر تاریخی در دوره شاهرخ تیموری در حدود سال ۸۵۰ هـ. ق ساخته شده است.
خانه مهدی خان رفیعی
بنای تاریخی خانه مهدی خان رفیعی در داخل روستای درمیان و درون بافت سنتی این روستا قرار گرفته و از جاذبههای گردشگری درمیان است.
این بنا متعلق به مهدی خان رفیعی حاکم قلعه فورگ میباشد و همزمان با آن یعنی در دوران نادر شاه افشار بنا شده است. البته در دوران بعدی تغییرات وتعمیرات جزئی نیز در آن داده شده است. در داخل روستای درمیان خانههای تاریخی متعددی با ویژگیهای معماری اصیل ایرانی وجود دارد که یکی از این خانه ها مشهور به خانه مهدی خان رفیعی از جالبترین آنها به شمار میرود. این بنا کاملا بر اساس ویژگیهای معماری ایرانی بوده و دارای عناصر و اجزای متعدد از قبیل سردر ورودی، هشتی، دالان، حیاط مرکزی اطاقهای متعدد در اطراف حیاط، مطبخ و شاهنشین است.
خانه ابراهیم بیک مسینایی
این بنا در روستای درمیان از توابع شهرستان درمیان واقع است. روستای درمیان در طول جغرافیایی ۵۲ درجه و ۵۷ دقیقه شرقی و عرض ۳۲ درجه و ۴۳ دقیقه شمالی قرار دارد. بنای تاریخی ابراهیم بیگ مسینایی در کوچه بخشداری قدیم و جنب مسجد میانده این روستا واقع شده است.
دوره ساخت آن به دوره افشاری تا اوایل قاجار برمیگردد. پنجرههای ارسی مشبک، تزئینات رسمیبندی، گچبریهایی دارای نقوش اسلیمی و گل و مرغ و دارابودن اتاق شاهنشین از مشخصات بارز این بنا است.
مدرسه علمیه
در داخل شهر درمیان مدرسهای تاریخی با ویژگیهای معماری ایرانی وجود دارد این بنا شامل عناصر معماری از جمله حیاط مرکزی، حجرههایی در دو طرف و دو ایوان در دو ضلع دیگر با خشت خام، آجر و گچ ساخته شده است.
ورود به بنا به طور مستقیم از کوچه به حیاط از طریق سر در با طاق جناغی امکان پذیر است. پس از در،صحن بنا قرار دارد که در دو ضلع جنوب غرب و شمال شرق آن در دو طرف سه حجره به عمق ۱۵۰ سانتیمتر و عرض ۳۰۰ سانتیمتر قرار دارد که با طاق جناغی پوشیده شده است. در دو ضلع شمال غرب و جنوب شرق دو ایوان قرار دارد. ایوانها دارای طاق جناغی می باشد در ایوان ضلع جنوب شرقی تزئینات و طاقنماهای تزئینی را شاهد هستیم. پس از ایوان و حجرهها، در دو طرف ایوان طاقنماهایی قرار دارد. در مرکز این مدرسه باغچه و آبراهی وجود دارد که از وسط بنا عبور میکند.
انتهای پیام