حمیدرضا جعفری، مدیر مؤسسه قرآن و عترت بلدالامین بیرجند در گفتوگو با ایکنا از خراسانجنوبی، اظهار کرد: حفظ اگر از دوران کودکی آغاز شود، اثرات بهتری خواهد داشت چراکه به تعبیر روایات مانند نقشی بر سنگ به یادگار خواهد ماند.
وی افزود: در این میان، نکته مهم این است که والدین نباید کودک را وادار به حفظ قرآن کنند و بدانند تا زمانی که او خود نخواهد، نمیتواند در این عرصه اثرگذار باشد؛ فراموش نکنیم سختگیری یا سهلگیری همه چیز را بدتر خواهد کرد؛ باید میانهرو بود و در این زمینه از متخصصان و مشاوران حفظ قرآن بهره برد.
این حافظ و مربی قرآن بیان کرد: برگزیدن راه و روش مناسب برای حفظ قرآن مهم است، بهگونهای که حفظ قرآن باید با روزی نيم ساعت آغاز شود و در ابتدا آيات كوتاه مورد توجه قرار گیرد و به مرور و آهسته افزایش یابد.
جعفری ادامه داد: تمرین پشت سرهم، اهمیت دادن دادن به محتوای آیات، رعایت ترتیب و خسته نکردن ذهن از جمله نکات مهم است؛ نباید فراموش کنیم که آهسته و پیوسته رفتن در حفظ قرآن میتواند بسیار کمککننده باشد تا اینکه به یک باره بهصورت غیراصولی یک جزء حفظ شده و سپس فراموش شود.
وی افزود: انتخاب یک قرآن واحد با یک خط واحد یکی از اصول است تا به اصطلاح چشم زده نشود و بتواند با بهرهگیری از حافظه تصویری بیشتر به حافظ کمک کند؛ حتی خرید قرآنهایی با جلدهای رنگی که در بازار تنوع کمی دارد، اما به هر حال وجود دارد؛ برای حفظ قرآن کودک بسیار تنوع برانگیز خواهد بود.
این حافظ و مربی قرآن تصریح کرد: گوش فرادادن به صوتها، ترتیلها و بهرهگیری از نظرات حافظان قرآن میتواند اثربخش باشد و در واقع وقتی میگوییم تمرین منظورمان همین گوش دادن بسیار است.
جعفری با بیان اینکه یک حافظ باید وقتشناس بوده و گاهی آهسته و گاهی تند پیش نرود، افزود: پس از حفظ یک سوره، حافظ هم باید به تکرار آن بپردازد و هم وقت برای حفظ سورههای جدید بپردازد و این امر را به ترتیب پیش ببرد.
وی با اشاره به اینکه يكى از روشهاى اصلی در حفظ، نوشتن است؛ باید نوشت تا ذهن در تصویر نیز حفظ را آغاز کند، افزود: در حوزه مسابقات قرآن نیز باید به نوجوانان و کودکان توجه شایانی کرد؛ حال آنکه میبینیم مسابقات بیشتر برای بزرگسالان؛ آن هم با یک سبک یکسان هر ساله برگزار میشود.
جعفری بیان کرد: چه خوب است مسابقات قرآنی هر ساله برای کوکان و نوجوانان با یک سبک متفاوت برگزار شود تا این قشر نیز رهآوردی از حفظ خود داشته باشند و تشویق شوند که باز در این زمینه باید از فعالان و مربیان کودک نظرخواهی کرد.
وی یادآور شد: از خاطر نبریم ما بهعنوان بزرگان این عرصه میتوانیم سهم بسزایی در حفظ قرآن توسط کودکان داشته باشیم، اما گاهی بهدلیل ظرافتهایی که این حوزه لازم دارد اصلا به آن ورود پیدا نمیکنیم؛ خوب در این صورت نباید توقع داشته باشیم نسل آینده اصلا چیزی از مفاهیم قرآن به یاد داشته باشند.
جعفری گفت: ما در سالهای کاری خود، با کودکان بسیاری سر و کار داشتهایم که بسیاری از آنها حافظان مهمی در کشور شده و برخی شان نیز به دلیل اهمیت ندادن اطرافیان به همین نکات کوچک و ریز پس از گذشت سالها همان قدری هم که حفظ کرده بودند از یاد بردهاند؛ به همین دلیل است که میگوییم این نکات بسیار مهم است.
انتهای پیام