حسن هاشمی زرجآباد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خراسانجنوبی گفت: وظایف و مأموریتهای بنیاد نخبگان عمدتاً در شناسایی، حمایت نخبگان و استعدادهای برتر تعریف میشود.
وی با بیان اینکه دو چالش اصلی که در بنیاد نخبگان وجود دارد، بحث اشتغال نخبگان و دیگری بحثهای مالی و حمایت لازم از آنان است، افزود: اما نخبگان استان ظرفیت بسیار بالایی دارند، مخصوصاً در این استان که هفت نفر از پدران علم را در دامان خود پرورش داده و رتبههای برتر کشور در بین استانهای صاحب نام و برخوردار از بین جوانان برتر و با استعداد خراسانجنوبی هستند.
سرپرست بنیاد نخبگان خراسانجنوبی با بیان اینکه نقش نخبگان در چهار یا پنج مؤلفه قرار میگیرد، تصریح کرد: یکی از این مؤلفهها این است که مدیریت حوزههای راهبردی را در استان جدا از مسائل و دسته بندیهای سیاسی اعتماد کنیم و در اختیار آنان قرار دهیم.
ضرورت ایجاد اتاقهای فکر عملیاتی
هاشمی زرجآباد با بیان اینکه باید اتاق فکرهای عملیاتی واقعی داشته باشیم که بتوان از نظر کارشناسی نخبگان استفاده کرد، افزود: باید مراکز رشد و شتابدهنده کسب و کار را با حمایت استانداری و پارک علم و فناوری و دستگاههای مرتبط که بتوانند بستر لازم برای کارآفرینی را فراهم کنند، ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: با ایجاد مراکز رشد و شتابدهی کسب و کار، اشتغال برای نخبگان فراهم میشود و هم میتوانند در این بستر آموزشهای لازم را به کسانی که جویای کار هستند، بدهند.
سرپرست بنیاد نخبگان خراسانجنوبی بیان کرد: در واقع اگر به دنبال کارهای بزرگ باشیم، به دلیل نبود زیرساختهای صنعتی لازم و همچنین مشکلات خاص در بخش کشاورزی استان شاید انجام شدنی نباشد اما در حوزه کسب و کارهای کوچک مانند صنایعدستی میتوان انجامپذیر باشد.
وی با بیان اینکه بنیاد نخبگان را به عنوان یک مجموعه علمی و آکادمیک نگاه کنند، اظهار کرد: آنچه که همیشه مورد تأکید است این است که بنیاد نخبگان متعلق به تمام آحاد جامعه بوده و محل همافزایی و هم فکری است.
هاشمی زرجآباد افزود: متأسفانه مشکلی که در سطح ملی وجود دارد این است که ارتباط مستقیمی بین صنعت و دانشگاه وجود ندارد، در صورتی که اگر یک ارتباط مثبتی صورت بگیرد و تأمین نیروی انسانی متخصص به دانشگاهها محول شود، از طرفی منابع نیز که موتور محرکه تولید هستند، میتوانند آزمایشگاههای علمی و فرصتهای شغلی مناسبی را در اختیار نیروهای تحصیل کرده قرار دهند.
وی ادامه داد: در سطح معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تفاهمنامههایی با دانشگاهها و سازمان فنی و حرفهای صورت گرفته است که در این زمینه قدمهایی بردارند اما بدون اغراق کار جدی در این حوزه صورت نگرفته است.
سرپرست بنیاد نخبگان خراسانجنوبی با بیان اینکه دانشگاهها مراکزی برای ارتباط با صنعت دارند، اظهار کرد: در این حوزه کارهایی صورت گرفته اما متأسفانه کار جدی در این زمینه صورت نگرفته است.
هاشمی زرجآباد بیان کرد: اگر به طور جدی در کارگروه ویژه اقتصادی و یا در خود مجموعه استانداری اتاق فکری از همه صاحبنظران با حضور اعضای هیأت علمی دانشگاهها، کارآفرینان، مخترعین و صاحبان صنایع که صاحب تجربه هستند و با مشکلات بازاریابی و سایر مسائل آشنا هستند، تشکیل شود میتوان یک نقشه راهی برای حل معضلات و مشکلات در حوزههای مختلف در استان ترسیم کرد.
وی با بیان اینکه بحثهای سیاسی و حزبی در بنیاد نخبگان جایی ندارد، افزود: باید از رویکردهای سیاسی به این مجموعه پرهیز شود و همه دست به دست هم بدهیم که یک مجموعهای را برای شکوفایی و ایجاد کسب و کارهای مراکز رشد و شتابدهنده با استفاده از توان داخلی و ظرفیتهایی که در استان موجود است، فراهم کنیم.
بهرهگیری از کمک خیرین برای حمایت از نخبگان
سرپرست بنیاد نخبگان خراسانجنوبی بیان کرد: مهم ترین نکتهای که لازم به ذکر است این است که در برنامههایی که مصوب بنیاد نخبگان است در بحث شناسایی، حمایت و هدایت کمک حال بنیاد نخبگان باشند و برای رفع مشکلات مالی پیش رو نیز پیشنهاد کردیم صندوق حمایت از فناوران و نخبگان را داشته باشیم.
هاشمی زرجآباد ادامه داد: در این صندوق با جذب منابع مالی که از حوزههای مختلف و خیرین تزریق میشود بورسهایی را به اسم بزرگان منطقه تعریف کنیم و حمایت لازم برای تحصیل جوانانی که شرایط دشواری دارند، فراهم آوریم.
وی یادآور شد: از مسئولین انتظار داریم که در این حوزه به ما کمک کرده، خیرین را به بنیاد نخبگان استان معرفی کنند و حمایتهای معنوی لازم را داشته باشند و سپس کارهای اجرایی و عملیاتی را بنیاد نخبگان انجام خواهد داد تا شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه باشیم.