کد خبر: 3631782
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۸

توصیه‌های قرآنی برای نویسندگان کتب دینی

گروه فرهنگی: نویسنده و مؤلف کتب دینی و اجتماعی و پژوهشگر خراسان‌جنوبی گفت: رعایت انصاف و عدالت، پرهیز از زیاده‌گویی و بیان مطالب به‌صورت رسا و بلیغ از توصیه‌های قرآنی است که نویسندگان کتب دینی و قرآنی باید آن را رعایت کنند.

محمد برفی نویسنده و پژوهشگر خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان‌جنوبی گفت: قرآن‌ کریم در موارد عدیده‌ای ویژگی‌های یک کلام و سخن مطلوب را بیان کرده است که مؤلف یک اثر قرآنی شایسته است این موارد را در اثر خود مراعات کند تا کار وی رنگ و بوی قرآنی بگیرد.

وی اظهار کرد: به عنوان مثال وقتی از مثنوی مولوی به عنوان قرآن دوم یاد می‌شود به این معنا است که مولوی در عین سادگی و روانی مفاهیم قرآن را به بهترین نحو در قالب شعر و نظم و حتی بهتر از ترجمه‌های منظوم قرآن بیان کرده است.

این نویسنده و پژوهشگر بیان کرد: اولین ویژگی یک اثر قرآنی و دینی مطلوب سادگی و روانی آن است و تا حد امکان باید از پیچیده نوشتن دوری شود  اما در عین حال نوشته باید مستند و منطقی باشد چنانچه قرآن‌کریم نیز در سوره مبارکه احزاب آیه 70 بیان کرده «ا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا اى كسانى كه ايمان آورده‌ايد از خدا پروا داريد و سخنى استوار گوييد».

رسایی کلام تأثیرگذاری آن را افزایش می‌دهد

برفی ادامه داد: نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که جملات هر چه قدر کوتاه‌تر و از رسایی برخوردار باشد تأثیر بیشتری خواهد داشت و یک نویسنده قرآنی و دینی نیز برای اثر بخشی سخن خود باید به این نکته توجه داشته باشد.

وی افزود: قرآن‌کریم نیز در مواردی به این مهم اشاره کرده و رسا بودن را از ویژگی‌های یک کلام خوب بیان کرده است چنانچه در سوره مبارکه نساء آیه 63 آمده است: «وَقُلْ لهم فی أَنْفُسِهِمْ قَوْلًا  بَلِيغًا؛ و بگو به آنان سخنى رسا كه در دلشان مؤثر افتد».

این پژوهشگر خراسان‌جنوبی ادامه داد: دین اسلام توجه خاصی به حرمت و کرامت افراد دارد و از این جهت بیان می‌داریم در یک اثر مطلوب قرآنی باید کرامت افراد حفظ شود و مخاطبین محترمانه مورد خطاب قرار گیرند.

تأکید قرآن‌‌کریم بر حفظ کرامت مردم در کلام

برفی ادامه داد: آیه 23 سوره مبارک اسراء که می‌فرماید «وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا با ایشان به اکرام و احترام سخن‌گو» و آیه 83 سوره مبارکه بقره که می‌فرماید «وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا با مردمی به نیکی سخن بگو» تأکیدی بر نیکو خطاب قرار دادن مخاطب است.

وی افزود: همچنین همه ما بر این نکته واقف هستیم که در تعالیم دینی ما توصیه به عدالت و انصاف شده است و نویسنده اثر قرآنی نیز شایسته است این توصیه را در آثار خود مراعات کرده و تا آنجا که می تواند خود را نسبت به موضوع کتابی که می‌نویسد بی‌طرف نشان دهد.

مؤلف کتب دینی در خراسان‌جنوبی اظهار کرد: قرآن‌کریم نیز بارها و بارها مسلمانان را به این مهم توجه داده است و آیات بسیاری از کلام وحی به انسان‌ها هشدار می‌دهد منصفانه و عادلانه رفتار کنند که به تقوا نزدیک‌تر است.

سخن عادلانه و منصفانه توصیه قرآنی است

برفی بیان کرد: در سوره مبارکه انعام آیه 152 نیز به این مهم اشاره شده است و می‌فرماید«وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا و هر گاه سخنی بگویید به عدالت بگویید»

وی ادامه داد: سخن گفتن بر اساس قول لین «قَوْلًا لَيِّنًا بر اسا قول نرم سخن بگویید» سوره مبارکه طه آیه 44 و همچنین سخن گفتن بر اساس قول معروف «... قَوْلًا مَعْرُوفًا  سخنى پسنديده» سوره بقره آیه 235، نیز از دیگر توصیه های قرآن کریم است که مؤلف یک اثر دینی و قرآنی باید آن را مورد توجه قرار دهد.

این پژوهشگر خراسان‌جنوبی افزود: نکته دیگری که در نوشتن کتب دینی باید مورد توجه قرار گیرد استفاده از کلمات و واژگان پاک و طیب در اثر است چنانچه قرآن نیز بر این نکته تأکید می‌کند و می‌فرماید«وَهُدُوا إِلَى الطَّيِّبِ مِنَ الْقَوْلِ وَهُدُوا إِلَى صِرَاطِ الْحَمِيدِ آنها به سوي سخنان پاكيزه هدايت مي‏شوند و به راه خداوند شايسته ستايش راهنمائي مي‏گردند»

برفی یادآور شد: همچنین یک نویسنده قرآنی متعهد نباید استفاده از واژگان ثقیل و پیچیده را جایگزین قدر و منزلت علمی خود کند و تا آنجا که می تواند آثار گذشتگان پیرامون موضوعی که قلم می زند را مطالعه کرده و آگاهی های خود را افزایش دهد.

Onarrigi
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۶/۰۸/۲۹ - ۲۳:۴۰
0
0
قران کریم تنها مرجع هدایت در زمان های مختلف بود و است کتابی راهنما پر معنا و مفهوم دقیق کامل در تمامی کارها اعم از پزشکی سیاست تاریخ اخلاق و...است توسل به قران کلید هدایت است
captcha