کد خبر: 3631559
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۱

نشست «تأهل، تجرد، فرصت‌ها و چالش‌ها» در جهاددانشگاهی برگزار شد

گروه فرهنگی: نشست «تأهل، تجرد، فرصت‌ها و چالش‌ها» به همت دبیرخانه علمی آسیب های اجتماعی استان و در قالب سلسله نشست‌های مدیریت پدیده‌های اجتماعی عصر روز سه شنبه 24 مردادماه در جهاد دانشگاهی استان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن کریم (ایکنا) از خراسان جنوبی، به نقل از ایسنا، این نشست با حمایت دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری و با همکاری صدا و سیمای استان از طریق برنامه رادیویی سراج به منظور بهره مندی شهروندان پوشش داده شد.

در این نشست به فرصت‌ها و چالش‌های زندگی مجردی و متاهلی اشاره شد که در این گزارش به آن می پردازیم.

حکیمه بهمن زاده، یکی از شرکت کنندگان حاضر در نشست گفت: بیشتر آدم‌ها هیچ وقت از شرایطی كه دارند راضی نیستند، آنها هر وقت به چیزی می‌رسند باز هم افسوس گذشته را می‌خورند یا نگاهشان به داشته های دیگران است، پس وقتی از ازدواج و تجرد هم حرف می‌زنند دچار همین حس می‌شوند

تجرد؛ فرصتی برای رشد

مژگان شریفی، رئیس گروه فرهنگی اجتماعی استانداری و کارشناس ارشد روانشناسی، تجرد را فرصتی برای رشد عنوان کرد و گفت: همانقدر كه یك ازدواج خوب می‌تواند آدم ها را رشد بدهد دوران مجردی هدفمند هم می‌تواند باعث اوج گرفتن آنها بشود.

بیم از تنهایی روزهای آینده

بانوی 32 ساله مجردی که در نشست حضور داشت در ادامه گفت: هرچند در دوران مجردی فرد آزادی بیشتر، تعهد و پاسخگویی کمتری دارد اما ادامه این شرایط به مدت طولانی خوشایند نیست.

وی افزود: حس تنهایی و عدم تأمین نیازهای روحی و عاطفی در بلندمدت آزاردهنده است و با افزایش سن نیاز به حضور یک همراه در ذهن و دل انسان تقویت می شود.

در ادامه پس از اشاره به فرصت ها و محدودیت های دوران مجردی حاضران در نشست به موانع ازدواج پرداختند.

نبود شغل و درآمد؛ از مهمترین دلایل به تاخیر افتادن ازدواج

در این میان برخی موانع مادی و اقتصادی، نبود شغل و درآمد را مهمترین دلایل به تأخیر افتادن سن ازدواج بیان کردند و عده‌ای دیگر نیز آماده نبودن افراد برای پذیرش مسئولیت و نداشتن تعهد اخلاقی و ... را از عواملی برشمردند که موجب می‌شود افراد کمتر به زندگی مشترک بیندیشند.

بلوغ فکری؛ پیش‌نیاز آغاز زندگی مشترک

احسان محمودی با اشاره به آیه 21 سوره روم هدف نهایی و غایی ازدواج را دستیابی به آرامش عنوان کرد و گفت: بلوغ فکری پیش نیاز زندگی مشترک است ، هرچند مسائل مالی و اقتصادی در کیفیت زندگی متاهلی مؤثر است، اما نقش بلوغ فکری زوجین بسیار پررنگ تر و مؤثرتر در شکل گیری روابط حسنه و دوام زندگی زوجین است.

این وکیل دادگستری با اشاره به یکی از پرونده های قضایی گفت: زن و شوهر پوشش و لباس یکدیگرند اما نه لباسی که به اقتضای شرایط تعویض می شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر به بررسی پرونده ای مشغول هستم که زوجه به دلیل ادامه تحصیل و ارتقای موقعیت اجتماعی و دستیابی به تمکن مالی دیگر همسر خود را هم کفو نمی داند و با وجود دو فرزند خواهان جدایی است.

محمودی اظهار کرد: این در حالی است که دلایل بسیار بیشتری برای حفظ این زندگی وجود دارد و عدم بلوغ فکری و توان تحلیل فکری، ادامه این زندگی مشترک را به چالش کشیده است.

ابوالفضل عرفانی، 38 ساله با اشاره به اینکه در زمان ازدواج شاغل نبوده و محلی برای تأمین هزینه های زندگی نداشته است، گفت: عشق به ایجاد زندگی مشترک، تعهد و مسئولیت پذیری را در انسان تحریک و تقویت می کند.

وی اظهار کرد: در آن روزها با ترسیم چشم اندازی زیبا برای آینده ام توان و انرژی مضاعفی برای تأمین مایحتاج زندگی ام داشتم که شکر خدا اکنون در موقعیت مالی و شغلی مناسبی قرار دارم و از 13 سال زندگی مشترک راضی و خرسندم.

کیارش کیانی، جوان 25 ساله مجردی که دراین نشست حضور داشت از چالش ها و کاستی های دوران مجردی گفت و امکان عدم تأمین مشروع نیازهای جنسی را از مهمترین آسیب های دوران مجردی دانشت و خواهان برنامه ریزی و سامان دهی امر ازدواج برای جوانان در شرف ازدواج بود.

آسیه خزیمه نژاد، کارشناس علوم تربیتی آموزش را مهمترین عامل برای بهره مندی از زندگی مجردی و متاهلی مطلوب دانست.

وی گفت: نظام آموزشی ما به شکلی طراحی شده است که در پایان 18 سالگی دختران و پسران هنوز هیچ آموزش حرفه‌ای برای ایجاد زندگی مشترک، چگونگی انتخاب صحیح همسر و فرزندپروری ندیده اند و در عوض کلی اطلاعات ناکارآمد در ذهن او انباشته شده است.

حجت‌الاسلام یدالله وحدانی‌نیا، معاون فرهنگی ـ اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی و کارشناس برنامه ابتدا گریزی به بهترین سن تأهل داشت و گفت: زمانی که دختر یا پسر به بلوغ فکری، جسمی، احساسی رسیده باشد می‌تواند ازدواج کند که معمولا سن مناسب برای ازدواج دختران از 18 سالگی به بعد و پسران بعد از 22 سالگی است.

وی بیان کرد: البته ازدواج در سنین بالا نیز آسیب‌های خاص خودش را دارد چرا که فرد به سمت ایده‌آل‌گرایی در انتخاب همسر می‌رود و سخت‌گیر می‌شود.

برنامه‌ریزی و داشتن پشتوانه؛ لازمه تشکیل زندگی مشترک

وحدانی‌نیا ادامه داد: توصیه دین بر این است هیچگاه به خاطر ترس از فقر ازدواج را به تأخیر نیندازید البته این نکته بدان معنا نیست که بدون هیچ برنامه‌ریزی و پشتوانه‌ای قدم در مسیر تشکیل زندگی مشترک بگذاریم.

وی افزود: مشکل ما در حوزه مسائل مادی مرتبط با ازدواج، چشم و هم‌چشمی‌هایی است که امروزه در زمینه مهریه، چگونگی برگزاری مراسم ازدواج، جهیزیه‌های آنچنانی و.. وجود دارد در حالی که تجربه ثابت کرده هیچ کدام از این موارد موجب استحکام‌بخشی زندگی نمی‌شود.

کارشناس برنامه گفت: البته یکی از مسائل مهم در ازدواج بحث اشتغال و تلاش زوج برای تأمین نیازهای خانواده است چرا که برای هیچ زنی مطلوب نیست همسرش مسئولیت‌‌پذیر نباشد.

وحدانی‌نیا ادامه داد: ازدواج مهمترین تصمیم انسان در زندگی است چرا که فردی را برای شراکت در همه امور زندگی انتخاب می‌کنیم و از این منظر تصمیم ما باید آگاهانه باشد.

تأثیر فضای مجازی در ایجاد اختلاف بین زوجین

وی با اشاره به تأثیر فضای مجازی در ایجاد اختلاف بین زوجین اظهار کرد: حتی اگر محتوای پسندیده و مطلوب در فضای مجازی تبادل شود، شایسته نیست زمانی را که باید برای همسر و خانواده بگذاریم را در فضای مجازی سرگرم باشیم.

کارشناس برنامه یادآور شد: بسیاری از شکست‌های در زندگی مشترک به عدم شناخت برمی‌گردد و زوجین نیز شیوه خوب ارتباط برقرار کردن و درست شنیدن سخنان همسر را نمی‌دانند.

بر اساس این گزارش میتوان نتیجه گرفت که متاهل بودن به معنی رسیدن به همه چیز نیست، همان طور كه مجرد بودن باعث از دست دادن همه چیز نمی شود و مجرد ماندن باعث خوشبختی مطلق نمی شود، درست مثل اینكه ازدواج كردن موجب سعادت ابدی نمی شود. كسی كه مجرد است یا متاهل خوشبخت یا بدبخت مطلق نیست چون چه تجرد و چه تاهل، دو دوره از زندگی است كه بسته به اینكه چگونه به آن نگاه كنی می تواند تلخ یا شیرین باشد.

captcha