به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خراسان جنوبی، اینترنت و فضای مجازی دنیایی با تهدیدها و فرصتهای بیشمار است و بهدرستی بسیای از کارشناسان آن را شمشیر دولبه نامیدهاند.
دنیایی که میتواند زمینه رشد علمی و افزایش اطلاعات و تبادل افکار و اندیشهها را فراهم کند اما متأسفانه ضعف ایمان، ناآگاهی و برخی جذابیتهای کاذبش باعث میشود بسیاری از کاربران در این فضا بهسمت بیراههای گام بردارند که نهایتش سقوط است.
همگان میدانیم دعوت به خوبیها و برحذر داشتن از بدیها جزء اصول مسلم دین اسلام است که بارها در قرآن مجید بر آن تأکید شده است و فقهای بزرگ دین نیز در کتب خود از شرایط آن سخن بهمیان آوردهاند.
اما وقتی بحث از امر به معروف و نهی از منکر در فضای مجازی بهمیان میآید موضوع کمی پیچیده میشود و برای کسیکه میخواهد آمر به معروف در دنیای مجازی باشد سؤالات گوناگون پیش میآید.
شناخت دقیق آسیبهای فضای مجازی؛ گامی مهم در ترویج مفاهیم اسلام
انسان متعهد و علاقهمند به سعادت همنوع با مشاهده این کجرویها در فضای مجازی وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را بر دوش خویش احساس میکند، قدم اول برای این انسان مسئول و متعهد شناخت دقیق آسیبهای فضای مجازی است، یک پزشک متخصص تا بیماری را درست نشناسد نمیتواند داروی متناسب برای پزشکش تجویز کند، آمر به معروف در این محیط باید با زبان کاربران اینترنت آشنا باشد تا بتواند با آنها بهدرستی ارتباط برقرار کند.
شناخت دقیق بایدها و نبایدهای دین در این حوزه برای امر به معروف و نهی از منکر کردن ضرورت دارد، به بیانی دیگر آمر به معروف باید نظر فقهای دین را درباره عضویت در شبکههای اجتماعی، استفاده از فیلترشکن، نگاه کردن به عکس بدون حجاب زن مسلمان یا غیرمسلمان در اینترنت را بداند تا بتواند دیگران را به مسیر درست دین در این محیط رهنمون کند.
نکته دیگری که بسیاری از کاربران آمر به معروف باید به آن توجه داشته باشند این است که مواظبت کنند تا این نیت خالصانه آنها خود زمینه برای وارد شدن آنها به مسیرهای نادرست در اینترنت را فراهم نکند.
در مواردی مشاهده شده است جوانی دلسوز به قصد شناخت آسیبها و تبلیغ دین و ارزشها یا حتی به ظن خویش ایجاد مانع برای برخی انحرافات در شبکههای اجتماعی به عضویت شبکههایی اجتماعی چون فیسبوک درمیآند اما متأسفانه بعد از مدتی مجذوب جذابیتهای کاذب شده و خود گرفتار کجرویهای میشود.
امر به معروف در فضای مجازی نیازمند کاری کارشناسانه است
بیشک امر به معروف و نهی از منکر در بخشهایی از اینترنت و فضای مجازی مانند شبکههای اجتماعی کار کارشناسانی است که بهخوبی در زمینهها تسلط دارند.
نکته دیگری که باید درباره آن سخن گفت تبلیغ دین و ارزشها در فضای مجازی است، بسیاری از کاربران جوان ونوجوان تلاش میکنند با ساخت وبلاگها و وبسایتهایی با محتوای دینی دغدغههای خود در زمینههای فرهنگی را پیگیری کنند.
این دسته از کاربران نیز نباید خود را از راهنمایی کارشناسان و متخصصان دین بی نیاز بدانند و براساس راهنمایی آنها اقدام به تولید محتوا کرده و اقدام به نشر آن کنند چراکه در غیر اینصورت ممکن است نتیجهای عکس آنچه هدف آنها بوده بهوجود آید.
این مسئله بهویژه زمانیکه میخواهند به شبههای که در فضای مجازی مطرح شده است پاسخ گویند از اهمیت بیشتری برخوردار میشود چراکه پاسخ نادرست به یک سؤال بیشتر از طرح خود شبهه آسیبزاست.
نکته آخر اینکه معلمان و مربیان باید در این حوزهها ورود پیدا کرده و پا به پای جوانترها در این محیط قدم بردارند تا اگر پای فرزند و یا شاگردشان لغزید دستش را گرفته و مانع سقوط او شوند.