نقش تربیتی والدین در شکل‌گیری اعتیاد فرزندان
کد خبر: 4066590
تاریخ انتشار : ۰۵ تير ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۶
به بهانه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

نقش تربیتی والدین در شکل‌گیری اعتیاد فرزندان

یک روانشناس و کارشناس خانواده با بیان اینکه خانواده، مهم‌ترین عامل در عدم گرایش افراد به سمت مواد مخدر است، گفت: والدین لازم است برای تربیت به شیوه اصولی، به‌صورت قاطع مهربان باشند؛ به این معنا که در حین اینکه حد و مرزها را برای فرزند خود مشخص می‌کنند مهربان نیز باشند تا فرزند از آنان برای بیان آسیب‌ها و دغدغه‌های خود نترسد.

عفت آی، روانشناس و کارشناس خانوادهعفت آی، روانشناس و کارشناس خانواده در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی اظهار کرد: علل گرایش افراد به مواد مخدر را می‌توان در سه عامل مهم دید؛ این سه عامل اگر رعایت شد مطمئن باشید فردی از یک خانواده به سمت اعتیاد نخواهد رفت.

وی با بیان اینکه سه عامل مهم در گرایش افراد به مواد مخدر شامل عوامل فردی، اجتماعی و خانوادگی است، افزود: یکی از عوامل، فردی است چراکه یک فرد ممکن است با اختلالات شخصیتی مواجه بوده و یا از نظر ژنتیک برای کاهش دردها، تجربه و یا کنجکاوی به مواد مخدر روی آورد.

این کارشناس خانواده بیان کرد: دومین عامل، خانوادگی بوده که عامل بسیار مهمی است، چراکه سبک تربیتی فرزندان با رفتارهای خانواده شکل می‌گیرد، بنابراین نقش والدین بسیار اثرگذار است.

آی ادامه داد: والدین لازم است برای تربیت به شیوه اصولی، به‌صورت قاطع مهربان باشند؛ به این معنا که در حین اینکه حد و مرزها را برای فرزند خود مشخص می‌کنند، مهربان نیز باشند تا فرزند از آنان برای بیان آسیب‌ها و دغدغه‌های خود نترسد.

وی بیان کرد: نمی‌توانیم رابطه بدی با فرزندان خود داشته باشیم ولی از او بخواهیم از ما الگوگیری کند و یا به سمت ما گرایش پیدا کند؛ ما باید الگوی مناسبی برای فرزند خود باشیم و بدانیم فردی که خود از الکل و سیگار استفاده کند حتما فرزندان وی نیز با یادگیری مشاهده‌ای به سمت این مواد گرایش پیدا می‌کنند.

آی با بیان اینکه خانواده می‌تواند تأثیر بسیار زیادی داشته باشد که نباید در دنیای مدرن و به بهانه درگیر بودن و دغدغه داشتن از آن غافل شد، افزود: سومین عامل، عامل اجتماعی است؛ دوستان ناباب و دسترسی آسان به مواد مخدر و از همه مهم‌تر حضور در مجامعی که مصرف کننده مواد مخدر در آن حضور داشته باشد عوامل مهمی است که نباید آن را فراموش کرد.

وی افزود: متأسفانه اگر فرد عزت نفس پایینی داشته و یا قدرت نه گفتن نداشته باشد، حضور در این جمع‌ها می‌تواند برای وی عامل خطر مهمی باشد، اما گاهی با مواردی چون «یک شب که هزار شب نمی‌شود» این جمع‌ها را ساده می‌انگاریم و وقتی تبدیل به یک آسیب شد به فکر راهکار هستیم.

این کارشناس خانواده بیان کرد: از بین این عواملی که برشمردیم، خانواده نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند چراکه شخصیت ما در خانواده شکل می‌گیرد و اگر می‌خواهیم که فرزند ما از مواد مخدر استفاده نکند باید تربیت خوب را سرلوحه خود قرار داده و از سخت‌گیری‌های بیش از حد و سهل‌گیری‌های افراطی دوری کنیم.

آی با بیان اینکه تحقیقات نشان داده اگر ما به خانواده‌ها آموزش دهیم فرزندانی سالم، صالح و دور از انواع آسیب‌ها را خواهیم داشت، یادآور شد: یکی از راهکارها بهره گرفتن از مشاوره پیش از ازدواج است، اما در کنار آن در سال‌های اخیر کارهایی در آموزش و پرورش در حال انجام است تا شخصیت کودک برای آمادگی زندگی مشترک شکل بگیرد؛ فرد زمانی که برای شروع زندگی مشترک آماده شود خواهد توانست در تربیت فرزندان نیز موفق باشد.

انتهای پیام
captcha