بیان موضوعات دینی توسط افراد غیرمتخصص تا طرح سطحی ارزش‌ها در جامعه
کد خبر: 3469736
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۴
بررسی شیوه‌های غلط طرح مفاهیم دینی؛

بیان موضوعات دینی توسط افراد غیرمتخصص تا طرح سطحی ارزش‌ها در جامعه

گروه اجتماعی: معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی گفت: شیوه پسندیده طرح مفاهیم دینی این است که یک موضوع ارزشی در قالب مدل‌های اجرایی و کاربردی نمود عینی پیدا کند چرا که این شیوه از کلیشه‌ای شدن و موضوعات دینی جلوگیری می‌کند.

مجتبی شیدایی، معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان جنوبی، گفت: متأسفانه مفاهیم دینی گاه به صورت کلی و سطحی‌نگری نظری مطرح می‌شود که این مسئله جذابیت و گیرایی موضوعات دینی را از بین می‌برد.

وی با اشاره به اینکه باید مسئله سطحی‌نگری بیان مسائل دینی را جدی گرفت، اظهار کرد: در غرب ممکن است 20-30 سال روی یک نظریه کار کنند و بعد خروجی آن در قالب یک کتاب مطرح می‌شود و همه می‌پذیرند.

طرح سطحی موضوعات دینی جذابیت آن را از بین می‌برد

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی بیان کرد: از طرف دیگر نگاه تزئینی و سنبلیک به مفاهیم دینی در سخنرانی‌ها و مباحثمان داریم که ما را به سمت شعارزدگی می‌کشاند؛ که این شیوه طرح مطالب دینی نیز باعث کلیشه‌ای شدن مفهوم می‌شود.

شیدایی ادامه داد: مسئله دیگری که به طرح مباحث دینی آسیب می‌زند بیان آن توسط افراد غیر متخصص، که این مسئله شأن آن موضوع و مفهوم دینی را پایین می‌آورد در حالی که برخی از افراد غیر متخصص در بسیاری از امور مرتبط با دین اظهار نظر می‌کنند.

تکرار موضوعات دینی باید در قالب‌های جدید باشد

وی با بیان اینکه تکرار مفاهیم دینی نیز آسیب‌زا است و باعث می‌شود افراد دیگر نسیبت به آن موضوع دینی حساسیت نداشته باشند، گفت: اصل تکرار مشکل‌زا نیست اما اگر می‌خواهیم مفاهیم دینی را تکرار کنیم باید در قالب‌های جدید و واژه‌های متنوع باشد.

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی اظهار کرد: ما وقتی به قرآن نگاه می‌کنیم تکرار را می‌بینیم اما این تکرار هر بار به صورت متنوع و در قالب واژه‌های جدید بیان می‌شود و در یک مصداق زندگی حضرت موسی(ع) در قران بسیار بیان شده اما هر بار از جنبه جدیدی به زندگی این پیامبر الهی نگاه شده است.

شیدایی بیان کرد: شیوه پسندیده طرح مفاهیم دینی این است که یک موضوع ارزشی در قالب مدل‌هایی اجرایی و کاربردی نمود عینی پیدا کند چرا که این شیوه از کلیشه‌ای شدن و موضوعات دینی جلوگیری می‌کند.

مفاهیم دینی در قالب مدل‌های اجرایی نمود عینی پیدا کند

وی ادامه داد: به‌عنوان مثال در موضوع حجاب تأثیرگذارتر است به جای تکرار واژه‌هایی چون حجاب مصونیت است و... پیگیر طراحی الگوهای متنوع پوشش و حجاب باشیم که این شیوه بی‌شک مؤثرتر خواهد بود.

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان گفت: البته باید به این نکته توجه داشت نباید به سمتی برویم که افراد تصور کنند که این مدل یک مدل ارائه شده حکومتی است بلکه در طرح و ارائه الگوهای متنوع سلیقه و نیاز مخاطب باید مدنظر قرار گیرد.

شیدایی یادآور شد: از جنبه دیگر باید با فاصله گرفتن از طرح سطحی مباحث دینی و طرح مفاهیم ارزشی توسط افراد غیر متخصص، ضرورت دارد کارشناسان مفاهیم دینی را به صورت عمقی بیان کنند.

captcha